21 Mayıs 2017 Pazar

B12 Vitamini ve Sağlığa Faydaları

B12 vitamini, vitaminleri sınıflandıran bilim adamları tarafından B grubu vitaminler arasında dahil edilmiştir ve bu grubun en son ve eksikliği en sık görülen üyesidir. Folik asit ve B6 vitamini çok önemli vitaminler de bu grupta yer almakla beraber sadece B12 vitamini halk sağlığı adına üzerine düşünülmesi gereken bir mesele halini almıştır çünkü örneğin B1 ve B2 vitaminleri de hayati faydaları ve görevleri olan maddeler olduğu halde bunları gıdalardan kolaylıkla bol miktarda alıyoruz ve bu vitaminleri eksik alan ve bu yüzden hasta olan neredeyse kimse yok. Oysa günlük B12 vitamini ihtiyacı birçok kişi tarafından karşılanamıyor ve bu eksiklik zamanla artarak vücuttaki B12 vitamini depolarının tükenmesine yol açıyor. Bu durumda bazı bozukluklar, semptomlar ve hastalıklar ile karşılaşıyoruz. Ne yazık ki insanlar B12 vitamin konusunda bilinçli değil ve bu vitaminin eksikliği ile karşı karşıya olduğunu öğrenenler bile B12 vitamini nelerde var, gibi sorulara doğru yanıtlar bulamıyor ve bu eksikliği gideremiyor. Bu konuda atılacak önemli bir adım insanların B12 vitamininin vücuda ve sağlığa hangi faydaları olduğunu öğrenmektir. Böylelikle B12’nin önemi ve eksikliğinin tehlikesini daha iyi anlarız ve bu vitamini tavsiye edilen miktarlarda almak için daha büyük çaba gösteririz. Bu yüzden, B12’nin faydalarını anlatan bu yazıyı yayınladık. İşte B12’nin görevleri:

1-) Homosistein’i Metionin’e dönüştürüyor:
B12’nin faydalarına bu kadar karmaşık ve anlaşılmaz bir şeyle başlamak kafanızı karıştırmış olabilir ama okuyunca anlayacaksınız. Homosistein, vücutta bazı görevleri olan ama fazlası zararlı ve kalp hastalığına yol açtığı düşünülen bir hormon. B12 vitamini bunun seviyesini azaltıyor ve onu metionin adında gerekli bir başka amino aside dönüştürüyor. Metionin ise hücre bölünmelerinin sağlıklı olması ve mutasyonların engellenip kanser oluşumunun en aza indirilmesi için gerekiyor. Yani B12 vitamini vücudunuzda bolca varsa bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz çünkü B12 vitamini hem kanser riskini azaltıyor hem kalp krizi riskini.
2-) Koenzim A Üretimini Sağlıyor:
Gün boyu zinde kalmak için kullanılan multi-vitamin haplarında koenzim Q10 diye bir şey olduğunu duymuş olmalısınız. Bu da onun gibi bir şey yani koenzin A. Bu koenzimler sayesinde yağları yakıp enerjiye çevirebiliyorsunuz. B12 vitamini de işte bu koenzim A’nın üretilmesini sağlıyor. Koenzim A kalorileri vücutta biriktirmek yerine yakmanızı sağladığı için hem daha hafif olmanıza yardımcı hem de daha enerjik olmayı sağlıyor. Üstelik hemoglobin üretimi de bu koenzim sayesinde.
3-) Kansızlıktan Koruyor:
Anemi olarak da bilinen kansızlık çok geniş ve kapsamlı bir hastalık. Kanda oksijen taşıyan hemoglobin maddesinin azalması anlamına geliyor. Bunun sonucu olarak kendinizi her an yorgun ve bitap hissedersiniz. Kansızlık vücut direncini de düşürür ve enfeksiyonlara davetiye çıkartır. Ayrıca kansızlık kalbe zarar veren birşeydir ve kalp hastalıklarına yol açar. Kansızlığın birçok sebebi olabilir ama B12 vitamini eksikliği de kansızlık yapabilmektedir zira B12 vitamini hemoglobin sentezi için gereken bir malzemedir. B12 eksikliği sonucu ortaya çıkan kansızlığa B12 vitamini eksikliği anemisi denir ve bu sorun siz de varsa vitamin takviyesi almanız ve bolca B12 içeren gıdalar tüketmeniz gerekir.
4-) Kafayı Çalıştırıyor:

Çocukların derslerde başarısızlığının nedeni kısaca tembellik olabilir ama B12 vitamini alamıyor olmaları da bir faktördür. Aynı şekilde bazı yaşlılarda zekanın eski keskinliğini yitirmesinin sebebi bağırsakların yaşın etkisiyle B12’yi eskisi kadar iyi emememesi. B12 vitamini sinir hücrelerinin daha hızlı çalışmasını ve yıpranmaktan korunmasını sağlıyor. Bir başka deyişle, B12 vitamininin faydaları en çok beyne hitap ediyor. Bu yüzden et ve ciğer gibi bol B12 bulunan yiyecekleri tüketiyorsanız kafanız iyi çalışıyor.