17 Ekim 2016 Pazartesi

D Vitamini Eksikliği Olanlarda Hangi Belirtiler Görülür?

İstatistiklere göre nüfusun yarısından çoğunun D vitamini eksikliğinden etkilendiğini biliyor muydunuz? Pek kimsenin umurunda olmasa da D vitamini eksikliği en yaygın beslenme eksikliklerinden birisi ve sizde de olabilir. Bu duruma karşı önlem almanın yolu tabi ki D vitamini nelerde bulunur ve eksikliğinde hangi belirtiler görülür, bilmekten geçer. Biz de, bu konuda bilginiz artırmak yolunda bir adım olması ümidiyle bu yazıyı hazırladık ve D vitamini eksikliğinde en sık görülen belirtileri sizin için listeledik.
D vitamini eksikliği birçok kişi de düşük oranda vardır ve bu kişiler çoğunlukla işin hiç farkında varmadan hayatlarına devam ederler. Eğer sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsanız, sonbahar sonundan baharın ortasına kadar burnunuzu çekip öksürmekten perişan oluyorsanız ve kış mevsimini tükettiğiniz C vitamini içeren meyveler ve bitki çayları derdinize deva olmuyorsa asıl probleminiz D vitamini azlığı olabilir. Filhakika, D vitamini bağışıklık sistemini ayakta tutan vitamindir ve yokluğu ilk önce bağışıklık sistemini vurur.
Kendinizi sürekli yorgun hissetmek ve yataktan çıkamamak
D vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.
Kış mevsiminin grip dışında başımıza sardığı bir başka dert ise depresyon. Karanlık ve loş bir ortamda aylarca durmanın neden psikolojinizi bozduğunu hiç düşündünüz mü? Sebep D vitamini olabilir zira D vitamini eksikliğinin yarattığı belirtilerden birisi de algı ve konsantrayon yanında beynin mutluluk hissini kontrol eden bölümlerinin yavaşlaması. Kışın hiç güneş almadığınız için D vitamini seviyeniz dibe iniyor ve sinir sistemi ağır bir yük altında kalıyor. Eğer bu durumu şiddetli bir şekilde yaşıyorsanız ve yalnızca kış mevsimi ile sınırlı değilse vitaminsiz kalmış olabilirsiniz.
D vitamini eksikliği yalnızca beyni değil tüm bedeni zayıf düşürüyor. Kaslarınız D vitamini olmayınca güçsüz kalıyor. Hatta kasların yenilenmesi azalıyor ve kas kütlesi kaybı ortaya çıkıyor. İşte bu sebeple, sürekli devam eden yorgunluğun da D vitamini yetersizliği belirtisi olabileceğini söyleyebiliriz. Şu ana kadar saydığımız belirtiler; soğuk algınlığı, depresyon ve uyuşukluk. D vitamini eksikliğinin siz nasıl bir duruma sokacağını artık hayal edebiliyor olmalısınız.
D vitamininin görevleri içinde herkesin en iyi bildiği kemikleri kuvvetlendirmesidir. Gerçekten D vitamini içeren besinler tüketmek kemik oluşumu ve yenilenmesini sağlıyor ve D vitamini yokluğu da aynı şekilde kemiklere zarar veriyor. Kalsiyumu alamayan kemikler zayıflıyor ve çocuklarda gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor. Eğer kemiklerinizde ağrılar hissediyorsanız ve bir yer yanlışlıkla kolunuzu çarpmak gibi basit bir şeyde bile acıdan duramıyorsanız, D vitamini eksikliği içinde olabilirsiniz.
Saç dökülmesine çare bulmaya çalışan bilim adamları bir süreden beri D vitamini eksikliği ile kadınlardaki saç seyrelmesi arasında bir bağ olabileceğinden şüpheleniyorlardı. 2016 yılında yayınlanan bir makale bu konudaki teorilerin doğru olduğunu ve gerçekten D vitamini seviyesi düşük kişilerde ve hususen kadınlarda saç dökülmesi olabileceğini ortaya koydu. Buna göre sebebi belli olmayan bir şekilde saçınız dökülüp seyreliyorsa D vitamini eksikliğinde kuşku duyabilirsiniz. Tabi ki saç dökülmesi başka birçok rahatsızlığın göstergesi de olabilir. Mesele, B12 eksikliği belirtileri arasında da saç dökülmesi geçiyor.
Burada saydığımız D vitamini eksikliği belirtileri gerçekten vitamini sıkıntısı yaşadığınıza işaret edebileceği gibi başka ve daha ciddi sorunların da habercisi olabilir. Bu yüzden bu tip belirtiler yaşayanlar doktora danışmalı ve doktorun yapacağı testler sonundaki teşhise göre tedavi olmalıdırlar. Doktor kontrolünde D vitamini eksikliği tedavisi kesinlikle zor bir süreç değildir ve hızla başarıya ulaşarak D vitamini eksikliğinden ve onun yol açabileceği hastalıklardan kurtulmanızı sağlayacaktır.