21 Mayıs 2017 Pazar

B12 Vitamini İçeren Bu Yiyecekleri Tüketiyor musunuz?


Her ne kadar konumuz B12 olsa da, B vitamini başlığa altında tam sekiz farklı vitamin bulunuyor ve bunların vücudun enerji seviyesini yükseltme ve hücre çoğalmasını sağlama gibi ortak faydaları olsa da birçok açıdan birbirlerinden ayrı kimyasal bileşikler olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan her biri dinç bir vücut, konsantrasyon ve çabuk düşünme, kansızlıktan korunma gibi sebeplerle yeterince alınması gereken vitaminlerdir. Çoğu B vitamini için ciddi bir problem söz konusu değil ve bunları içeren yiyecekler gerek bakliyat ve gerek tahıl gibi beslenmemizde bolca yer verdiğimiz besinler oldukları için B vitamini eksikliği çoğu durumda görülen bir şey değil. Ancak bir B vitamini var ki ötekilerden ayrı duruyor ve sadece belli gıda gruplarında bulunan bu vitamin kolay kolay temin edilemiyor. Sözünü ettiğimiz B12 vitamini ve oldukça önemli bir vitamin sayılıyor. Zira, B12 vitamininin faydaları doğrudan doğruya sinir sistemini koruyan miyelin ve kan hücrelerinin ana maddesi hemoglobinle ilgili. B12 vitamini bu iki maddenin üretiminde rol oynuyor ve yeterli B12 vitamini sisteminizde mevcut değilse miyelin ve hemoglobin üretimi aksıyor ve bu maddeler gereken miktarda üretilemiyor. Miyelin olmayınca beyin hücreleri arasında haberleşme yavaşlıyor. Hemoglobin olmayınca ise hücrelere yeterli oksijen gitmiyor ve ne kadar hızlı nefes alırsanız alın sanki havasız kalmış gibi uyuşuk oluyorsunuz. Bir başka deyişle B12 vitamini hem sağlam vücut hem de sağlam kafa için gereken vitamin. Peki B12 vitamini nelerde var ve B12 içeren başlıca besin maddeleri hangileri? Aşağıda bu sorulara yanıt verdik.

B12 vitamini bulunan besinlerin neler olduğuna bakmadan önce bir konuyu kesinleştirmek yerinde olacaktır. B12 vitamini ancak hayvanlardan elde edilen gıdalarda vardır çünkü esas olarak hayvan bünyesine ait bir vitamin ve bitki metabolizmasında bir görevi olmadığı gibi bitkiler tarafından ne üretiliyor ne de depolanıyor. Bu yüzden B12 içeren bir bitki yada meyve söz konusu olamaz. B12 vitamini hayvanların sindirim sisteminde yaşayan faydalı bakteriler tarafından üretilir ve hayvanın bağırsakları tarafından emilerek karaciğerde depolanır. Bu yüzden hayvanların karaciğeri B12 vitamini bakımından en zengin gıda olmaktadır. Bir porsiyon ciğer dürüm yediğinizde günlük B12 ihtiyacının 10-20 katı kadar B12 vitamini almış olursunuz. Bu dozdaki B12 vitamini hiçbir yan etki yaratmadığı gibi sizin karaciğerinizde depolanabilir. Böylelikle hergün B12 içeren yiyecekler yemenize gerek kalmaz. Özellikle B12 vitamini eksikliği ve buna bağlı kansızlık gibi problemleri olan kişiler ciğeri beslenmelerine dahil etme konusunda ciddi bir düşünce içinde olmalıdır. Zira ciğer; B12 vitamini yanında olağanüstü bir A vitamini kaynağıdır ve demir başta olmak üzere vücuda gerekli mineralleri yoğun olarak ihtiva eder. Ciğer aynı zamanda çok iyi bir protein kaynağıdır.

Muhtevasında bol B12 vitamini bulunan diğer iki sakatat çeşidi ise beyin ve böbrektir. Değerli besin içeriğine rağmen sakatatı tercih etmeyenler çoğunlukta. Çoğu kişi sadece ete yemeyi tercih ediyor. Sakatat ile karşılaştıralamaz olsa da normal kırmızı et de bir B12 vitamini kaynağı sayılır ve bu açıdan iyi bir kaynak olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak tavuk ve hindi gibi kuş türü hayvanların beyaz eti B12’yi çok fazla içermiyor. Belki sadece tavuk ciğer bu anlamda iyi bir seçim oluyor. Farklı tatlar arayanlara güvenle önereceğimiz B12 vitamini bulunan bir başka gıda çeşidi ise balık eti. Her balığın kendine gör bir B12 içeriği var ama hepsinin oldukça zengin birer B12 vitamin kaynağı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Belki sadece hamsi B12 açısından çok zengin değildir.