19 Ekim 2016 Çarşamba

D Vitamini İçeren Yiyecekler Hangileridir?


D vitamini konusunda toplumun büyük bir uyanış yaşadığını söyleyebiliriz. İnsanlar, uzun yıllar boyunca önemsemedikleri bu vitamine dair yeni bilgiler ediniyor ve D vitamininin sağlığımızda oynadığı ve yakın zamana kadar bilim adamlarının bile tam olarak farkına varamadığı rolü keşfediyorlar. D vitamininin faydaları özet olarak şöyle sıralanabilir: Kemikleri güçlendirir, dişleri korur, bağışıklık sistemini takviye eder, kasları kuvvetlendirir, beyni çalıştırır, depresyonla savaşır ve kanseri önler. Bu kadar önemli faydaları olan bir vitaminin eksikliği tabi ki ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir. Kemik erimesi, gelişim bozuklukları, kasların zayıflaması, sürekli yorgunluk, depresyon ve bunama; D vitamini eksikliği nelere yol açar, sorusuna verilebilecek cevaplardan sadece birkaç tanesidir.
Her ne kadar D vitamini güneşten alınabiliyorsa da siz
yine de dengeli beslenmeye gayret edin ve D vitamini içeren
gıdaları menünüze ekleyin.
İşte böylesine yararlı ve böylesine ilgi gören bir vitamin hangi kaynaklardan elde edeceğimizi bilmek gerektiğine karşı çıkacak olan her halde yoktur. Bu amaçla hazırladığımız D vitamini içeren besinler listesine geçmeden önce bu vitamin hakkında ilginç bir bilgiyi paylaşalım. D vitamini güneş ışınlarından alınabiliyor. Bunu ilk defa duyan birine çok inanılmaz gelen bu bilgi aslında gerçek. Güneş ışığındaki belli dalga boyundaki ışınlar deri hücrelerinizin D vitamini sentezlemesine yol açıyor. Ancak güneşe yeterince çıkmıyorsanız D vitamini içeren yiyecekleri bilmeniz zorunlu. Şimdi hangi gıdalarda D vitamini bulunduğuna bir bakalım.
1-) Yumurta: Çok büyük bir yumurta size gereken D vitamininin en çok yüzde 10’unu içerir. Bu yüzden yumurtanın D vitamini açısından bir mucize olduğunu söylemek güç. Ancak söz ettiğimiz vitamin çok gerekli olduğu gibi sizin de D vitamini kaynağı olarak seçenekleriniz çok fazla değil. Bu yüzden yumurtadaki az miktar bile oldukça değerli.
2-) Süt: Bir bardak süt 250 ml diye kabul edilirse D vitamini ihtiyacınızın 6’da birini içerdiğini söyleyebiliriz. İşte şimdi işe yarar bir D vitamini kaynağı gördük.
3-) Kefir: D vitamini içermeseydi bile size her gün kefir içmenizi tavsiye edebilirdik. Hem probiyotik hem prebiyotik özellikleri olan bu muhteşem içecek yapılırken süte biraz su maya katıldığı için sütün derişimi azalıyor ve ortaya sütten birazcık daha az D vitamini içeren bir içecek çıkıyor. Öte yandan kefir hiç şişkinlik yapmadığı için bol bol içebilirsiniz.
4-) Yoğurt: Yoğurt çok çeşitleri olan bir gıdadır ve bu yüzden şu kadar D vitamini içerir diye bir şey söylememiz imkansız. Bununla beraber biraz fikir yürütünce yoğurdun kıvamı arttıkça D vitamini miktarının da artacağını düşünebilirsiniz. Bu yüzden süzme yoğurtlarda D vitamini oranı biraz daha fazla olabilir. Ayrıca D vitamini yağda çözündüğü için yağlı yoğurtları tercih etmek gerek.
5-) Peynir: Yoğurt için yazdığımız her şey peynir içinde geçerli. Kesin bir şey söylemek zor ama en çok D vitamini içeren peynir muhtemelen yağlı kaşar peyniri. 100 gram kaşar peyniri gereken bütün D vitaminini içeriyor olabilir.
6-) Balık:  Etinde en çok D vitamini olan iki balık çeşidi somon ve alabalık. Bunlardan birinden 100 gram gelecek miktarda yerseniz yeterince D vitamini almış oluyorsunuz. Diğer balıklarda ise bunun yarısı yada daha az miktarda D vitamini var.
D Vitaminini Önemseyin
Yiyeceklerden ve güneşten D vitamini alabilsek bile uzmanlar bedenimize ne kadar D vitamini gerektiği konusunda farklı görüşler ifade ediyorlar. İşte bu yüzden gerektiğinde doktora başvurup D vitamini eksikliği tedavisi görmekten çekinmemek gerekiyor.