D vitamini eksikliği neden olur, diye soranlara uzmanları çoğunlukla verdiği cevap güneşe hiç çıkılmamasıdır. Bunun tabi ki gerçeklik payı vardır çünkü özellikle sıcak iklimlerde gününü dışarıda geçiren insanların bir numaralı D vitamini kaynağı güneş olmaya devam etmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yaşam tarzındaki değişmeler nüfusun büyük bir bölümünün sürekli kapalı ortamlarda vaktini geçirmesini zorunlu kılmış ve insanlar geçmiştekine oranla çok daha az güneş görür olmuşlardır. Bu durumda insanlara sürekli güneşe çıkmalarını öğütlemek yerine D vitamini eksikliğine başka bir çözüm düşünmek yerinde olmaz mı? Belki de D vitamini hangi besinlerde bulunur, biraz araştırmak gerek.
Doğrusu yiyecekler arasında en
iyi D vitamini kaynaklarından birisi balıktır. Ülkemizde birçok insan; balığın
kılçıklı olması, koktuğunu düşünmeleri ve tadının hoşa gitmemesi, yoğurtla
birlikte zehirlediğinin düşünülmesi veya sadece alışkanlıklardan balığı çok
tercih etmiyor. Aslında bu pek de doğru bir yaklaşım değil. Balık hakkında
yeterince bilgimiz yok ve bu yüzden balığın müthiş besin değerinden habersiz
kalıyoruz. Bu konuda uzmanların da kabahati var. Sürekli insanlara balık
yemelerini söylüyorlar ama balığı neden yemek gerektiğini söyleyen yok. Oysa
balığın omega-3, protein ve D vitamini gibi besin maddeleri açısından ne kadar
zengin olduğunu anlatsalar insanlar balık yeme konusunda ikna olur.
Konumuza dönersek balık
çeşitlerinin D vitamini bakımından en zengin olduğunu bilmenin işinize
yarayacağını düşündük ve bir liste hazırladık.
- SOMON –
![]() |
D vitamini almak için böyle zahmete girip de kendi balığınızı tutmak zorunda değilsiniz. Sadece gidin ve alabalık alın... |
-TON BALIĞI-
Konserve diye insanlar ton
balığını hep küçümser ve sağlıksız olduğunu iddia ederler. Oysa konservelere
soğuk bakmak eski zamanlardan kalma bir tutum çünkü eskiden konservelerin içine
aklınıza hiç gelmeyecek koruyucu maddeler konuyordu ve bunların zararlı olduğu
zamanla anlaşıldı. Artık konservelerin içindekiler etiketine baktığınızda
sadece ayçiçek yağı, tuz ve ton balığı görüyorsunuz. Bu yüzden ton balığı
aslında aceleniz olduğu zamanlar için gayet uygun ve sağlıklı bir öğün
olabilir. Ton balığındaki D vitamini somonun yarısı kadar. Bu yüzden bir günde
200 gram yani 4 kutu konserve yemeniz gerekebilir. Bu durumda ton balığının tek
başına yeterince D vitamini sağlayamayacağını söyleyebiliriz.
-LÜFER-
Bu pahalı bir balık ve adı da çok
duyulmamış olduğu için arada sırada aklına gelip de balık yemek isteyenlerin
seçimi değildir. Lüferi daha ziyade balık gurmeleri tercih eder. Bununla
beraber lüfer oldukça besleyici bir balıktır. Bir kere deniz balığı olduğu için
doğal ortamda büyür. Üstelik lüfer öteki balıkları yiyerek semirir ve bu yüzden
bayağı bir miktar vitamini etinde biriktirir. Balık türlerindeki D vitamini
oranını konu alan akademik bir makaleye göre lüfer, çiftlik somonundan azıcık
daha fazla D vitamini içeriyor ve bu gayet iyi bir miktar.
-ALABALIK-
Bundan 30 yıl öncesini
hatırlayabilenler alabalığın eskiden anı anılmayan bir şey olduğunu bilir. Bu
balık çiftliklerde üretilmeye başlayınca yavaş yavaş tükenen deniz balıklarının
yerini aldı ve artık en çok alabalık yiyoruz. Son zamanlarda insanlarda çiftlik
balıklarına karşı tuhaf bir tepki oluştu. Oysa çoğu zaman alabalıklar denizdeki
balıklardan daha iyi besleniyor ve besin değerleri çok yüksek. Öyle ki
araştırmalar çiftlik alabalığında somondan ortalama yüzde elli daha fazla D
vitamini olduğunu gösteriyor. Buna göre, en D vitamini alabalıkta bulunur,
diyebiliyoruz.
SONUÇ
Unutmayın ki D vitamini eksikliği
geniş bir insan kitlesinin sağlığını ve yaşam kalitesini düşüren bir problem
olmaya devam etmektedir ve ne kadar balık ve sair D vitamini bulunan gıdaları
tüketseniz de D vitamini eksikliği belirtileri sizde de görülmeye başlarsa
şaşırmayın. Böyle bir durumda bir doktora danışın ve doktorun tavsiye ettiği
şekilde hareket edin.