9 Haziran 2017 Cuma

Demir Eksikliği C Vitamini ile Giderilir Mi?


Yalnız yetişkinlerin değil bebek ve çocukların ve hatta anne karnındakilerin sağlığını tehdit etmeye devam eden demir eksikliği konusunda ciddi tedbirler alınması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte her birey kendi sağlığından ve özellikle aile bireylerinin ve çocuklarının sağlığından sorumludur. Bu sebeple hepimizin demir eksikliği nasıl giderilir, öğrenerek birilerinin bizi bu olumsuz durumdan kurtarmasını beklemek yerine kendimiz de demir eksikliği ve onun yol açtığı kansızlıkla mücadele edebilmeliyiz. Burada bir noktayı açıklığa kavuşturmak gereklidir. Demir eksikliğini nasıl geçirilebileceğini anlatmakta maksat sizin bu konuda doktora danışmamanız ve kendi kafanıza göre çözümler aramanız değildir. Bilakis demir eksikliği uzman bir doktor tarafından gözetimi gerektiren ve gerekirse doktorun yazacağı ilaçlarla tedavi edilecek bir sorundur. Ancak sizin de demir eksikliği ile ilgili bilgi edinmeniz zarar vermeyecektir.
Meyve yiyerek demir eksikliği giderilir mi? Cevap: Evet!

Demir eksikliğinin giderilmesi daha çok demir içeren besinler tüketmekle olacağı gibi gıdalardaki demir türünün ve demir emilimini etkileyen faktörlerin yönetilmesi daha çok mineralin kana geçmesine ve kan yapılmasına yardım edecektir. Demir emilimini azaltan ve çoğaltan faktörler çok olmakla beraber bunlar içerisinde C vitamini önemli bir faktör olarak öne çıkmaktadır. C vitamini içeren yiyecekler yemeni durumunda birkaç saat boyunca bağırsakta demir emilimi artar. C vitamini bu etkiyi vücuda emilip kana geçmeden evvel, doğrudan demir ile girdiği etkileşim sayesinde henüz bağırsaklardayken sağlamaktadır. C vitamini sayesinde daha çok demirim gıdalardan emilmesini sağlamak istiyorsanız demir bakımından zengin gıdalar tüketirken yanında C vitaminli besinler de yemeyi ihmal etmemelisiniz.
Altını çizmek gereken bir nokta ise C vitamini bol gıdalar tüketmenin daha çok bitkisel beslenen ve demir eksikliği de bu sebepten ortaya çıkmış kişilere fayda sağlayacağıdır. Zira bitkilerdeki demir ile etteki demir birbirinden farklı özellikler gösteren minerallerdir. Her ikisi de sonuç olarak demir atomundan oluşur ama etten alacağınız demir kanı oluşturan hemoglobin molekülü halindedir yada ona yakın bir formdadır. Bu tür demir bağırsaklarda hızla emilir. Dahası yakınlarında bitki demiri varsa onun da hızla kana geçmesine yol açar. Mesela, etli kurufasulye yediğinizde etteki demir yalnızca kendisi yüksek oranda emilmekle kalmaz. Aynı zamanda demir zengini bir gıda olan fasulyedeki demirin de kana daha yüksek oranda geçmesini sağlar. Oysa, sadece bitki türü gıdalarla beslendiğinizde bu avantaj ortadan kalkar. Bitkilerdeki demir hem daha az emilir hem de kan yapmak için o kadar faydası yoktur. Eğer çok az et tüketiyorsanız çok yakında demir eksikliği hangi hastalıklara yol açar, öğrenmek zorunda kalabilirsiniz.
Neyse ki meyve, sebze, tahıl ve bakliyat ağırlıklı beslenen ve demir eksikliği tehlikesiyle karşı karşıya olan kişiler de birkaç önlem alarak demir eksikliğinden korunabilmektedir. Bunun ilk adımı yukarıda bahsettiğimiz C vitaminidir. Bu vitamin bitkilerdeki demirin daha yüksek oranda vücuda geçmesini sağlar ve boşa gitmesine engel olur. Öte yandan C vitamini etteki demire büyük bir etki yapmaz. Zaten etteki demir son derece faydalı olduğu için C vitamininin yardımına ihtiyacı yoktur. Görüldüğü üzere demir her ne kadar kendisi bir vitamin olmasa da ve demir vitamini diye bir şeyden söz etmek mümkün olmadığı halde bir başka vitamin demir eksikliğinin giderilmesinde katkı sağlamaktadır. Bu yüzden C vitamini kan yapar da diyebiliriz çünkü demir minerali kan yapımında işe yaramaktadır.

C vitamini le demir eksikliğine iyi gelen yani demiri bol gıdaları bir arada yiyebileceğiniz çeşitli menüler akla gelmektedir. Mesela sabah kahvaltısında reçel gibi kalori deposu şeyler yerine domates ve yeşil biber yiyebilirsiniz. Çay yerine bir bardak meyve suyu da işe yarar. Akşam yemeklerinde pilav yada bulgurun yanında mutlaka salata olmalıdır. Bakliyat yedikten sonrada yine salata yada meyve iyi gelecektir.