16 Ekim 2016 Pazar

D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?


D vitamini eksikliği doktora başvurmayı gerektiren bir durum olmakla birlikte size ne gibi bir süreçten geçeceğiniz konusunda fikir vermek amacıyla bu eksikliğin nasıl tedavi edildiğine dair bir yazı kaleme aldık.
Ne yazık ki birçok insan, D vitamini eksikliği neden olur, bilmiyor ve bu yüzden gerekli önlemleri alamıyor. D vitamini eksikliğini ortaya çıkaran faktörlerin başında güneş ışığından faydalanmamak gelir. Güneşin ne kadar önemli bir D vitamini kaynağı olduğunu ve güneş ışınları sayesinde vücut direncini önemli oranda artırmanın mümkün olduğunu bilmemek D vitamini eksikliğine yakalanmamıza neden oluyor. D vitamini hangi besinlerde bulunur, hiç merak etmemek ise durumu daha da ciddileştiriyor.
Şüphesiz D vitamini içeren süt gibi gıdaları tüketmek ve biraz
güneşte kalmanın bir katkısı olacaktır ama yine de D vitamini
eksikliği için doktor tedavisi şarttır.
D vitamini eksikliği, bu durumun hiç farkında olmayan birçok insanda gizli bir sağlık sorunu olarak yıllarca devam edebilir. Bazı kişiler bu sorunun etkilerini çok az görür ve yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve kilo alma gibi sonuçlarla bir şekilde yaşamayı öğrenip hayatını bu şekilde sürdürür. Ötekiler ise o kadar şanslı olmayabilir ve beslenmelerine dikkat etmemenin bedelini ciddi hastalıklara yakalanarak ödeyebilirler. Kemikler, D vitamininin faydaları bakımından en çok payı alan dokudur ve bu yüzden D vitamini almayan yada çok az alan insanlarda ortaya çıkan hastalıklardan en çok bilinenin kemik erimesidir. Bu özellikle ileri yaşlarda büyük bir problem haline gelir ve önlemek için genç yaşlardan itibaren D vitamini seviyenize dikkat etmek gerekir.
Bir şekilde D vitamini eksikliğinden muzdarip olduğunuza inanıyorsanız yapmanız gereken kendi başınıza bir çözüm aramak veya çevrenizdekilere soru sormak değil, bilakis en kısa zamanda bir doktora gözükmektir. D vitamini eksikliği kolayca tedavi edilebilen bir sıkıntı olmasına rağmen eğer doktora danışmayıp kafanızdan işler yaparsanız probleminiz çözülmez ve daha da kötü durumlar ortaya çıkabilir. Doktorun size yapacağı ilk işlem kan tahlilidir çünkü D vitamini eksikliği kendini çeşitli semptomlarla belli etse bile kesin teşhis ancak kan tahlili ile ortaya çıkabilir. İnsan vücudu karmaşık bir sistem olduğu için sizin D vitamini eksikliği sandığınız şey aslında başka bir hastalık olabilir ve bunu anlayacak olan da doktordur. Doktor, aynı zamanda eksikliğin neden olduğunu da araştıracaktır.

Tedavinin ne kadar süreceği ve nasıl yapılacağı ise vitamin eksikliğinin şiddeti ve neden ortaya çıktığına bağlıdır. Çok ileri düzeyde olmayan ve geçici bazı beslenme yanlışlarından kaynaklanan bir D vitamini eksikliğinin tedavisi tabiatıyla çok uzun sürmez. Ancak eksiklik kolay kolay çözülemeyecek bazı sebeplere dayanıyorsa uzun müddetli D vitamini takviyesi gerekir. Mesela, esmer tenli birisi soğuk bir ülkede yaşıyorsa ve vejetaryen olduğu için D vitamini içeren besinler yemeyi reddediyorsa sürekli olarak D vitamini içeren takviyeler alması gerekebilir. Ne olursa olsun, doktora başvuran bir kişinin bu konuda endişeye kapılması lüzumsuzdur çünkü doktor neyden kaynaklanırsa kaynaklansın D vitamini eksikliğini çözebilmektedir. Bununla birlikte hasta da D vitamini eksikliği nasıl giderilir, öğrenmeli ve doktorun dediklerini harfiyen yerine getirmelidir.