16 Ekim 2016 Pazar

D Vitamini Eksikliğinin Olası Nedenleri

D Vitamini eksikliği çok bilinmese bile aslında modern yaşam tarzımız ile oldukça yayılmış bir problemdir. Bu eksiklik ile mücadele etmek, gerekli tedbirleri almak ve D vitamini eksikliği konusunda riskli grupta bulunup bulunmadığınıza karar vermek ancak D vitamini eksikliği neden olur, bilmekle mümkün olabilir. Bu amaçla bu makale de D vitamini eksikliğine yol açabilecek olası faktörler değerlendirilmiştir.
Çok sık olarak görülen bir sebep olmasa da D vitamini eksikliği bir takım hastalıkların sonucu olabilir. D vitamini eksikliğine neden olan hastalıklardan birisi malabsorbsiyon yani emilim bozukluklarıdır. Bu ad altında birçok sindirim sistemi hastalığı olabilir ve bunlardan bazıları bağırsaklardan D vitamini alınmasını engelliyor olabilir. Böyle bir hastalığı ortaya çıkarmak için hastanede birçok testin uygulanması gerekecektir. Kronik böbrek yetmezliği de D vitamini metabolizmasını sekteye uğrattığı için eksikliğe neden olur. Bu yüzden böbrek hastalarında bu problem daha sık görülür ve birçok durumda D vitamini takviyesi gerekebilir.
Esmer tenliler, güneşten D vitamini alma hususunda
açık tenliler kadar şanslı değildir.
Sağlıklı insanlarda da belli vücut özellikleri nedeniyle D vitamini seviyesi düşebilir. Mesela esmer tenli kişiler böyle bir riskle karşı karşıyadır. Bildiğiniz gibi her ne kadar birçok gıda çeşitli oranlarda D vitamini içerse de, D vitamini nelerde bulunur, sorusuna verilecek yanıt çoğu durumda güneş ışığıdır. Gerçekten güneş ışınlarını gören cilt hücrelerinizin ürettiği vitamin, D vitamini ihtiyacınızın önemli bir bölümünü karşılayabilir. Afrika ve diğer sıcak iklimlerin insanları dik gelen güneş ışınlarından korunmak için zaman içinde kararmış ve D vitamini sentezi kapasitesi azalmıştır. Bu yüzden sıcak ülkelerin insanları Kuzey ülkelerine gittiğinde D vitamini eksikliği ile yüz yüze gelebilir.
Soğuk ülkelerde yaşamak yalnızca koyu renkli teni olanlar için problem değildir. Bu bölgelerde yaşayan herkes de D vitamini eksikliği riski vardır çünkü güneş ışınları o kadar eğik gelir ki neredeyse hiçbir faydası olmaz. Mesela İskandinav ülkelerinde güneşten D vitamini almak imkansızdır. Buralarda oturanlar somon balığı gibi bol miktarda D vitamini ihtiva eden gıdaları tüketerek D vitamini alırlar.
Bazı durumlarda ise cilt rengi açık olan bir kişi güneşli bir bölgede yaşadığı halde D vitamini eksikliği çekebilmektedir. Bunun sebebi kişinin güneşe hiç çıkmaması olabilir. Evden çıkmayan, sadece camın arkasından güneşi gören ve dışarı çıktığında da ekseriyetle gölgede duran bir kimse yeterli D vitamin alamayabilir.
Kuşkusuz D vitamini eksikliğine yol açan şeylerden birisi de yanlış beslenmedir. Eğer D vitamini içeren besinler diyetinizde gereken oranda yer almazsa zaman içinde D vitamini stoklarınızın tükenmesi kaçınılmazdır. Eğer bütün gün güneş altında durup stoklarınızı tazelemiyorsanız siz de D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
Sebebi ne olursa olsun, D vitamini eksikliği hafife alınmayacak kadar önemli bir sorundur. Dikkate alınmadığı takdir de başka rahatsızlıklara yol açabilir ve D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar tehlikeli ve sonuçları kalıcı olabilir. Bunlardan en çok adı geçen osteoporoz olamakla birlikte D vitamini azlığı kanser ve hatta alzaymır ile de ilişkilendirilmiştir.